Enter your keyword

Am fost creati sa ne alimentam cu energie

DASADA REMODELLING

O VIZIUNE REMODELATA

Remodelare si Relaxare Corporala
Am fost creati sa ne alimentam cu energie

Am fost creati sa ne alimentam cu energie

Bine v-am regasit,

Asa cum am promis, revin cu un articol despre felul in care am fost creati sa ne alimentam cu energie.

In primul rand ne vom aduce aminte de unde vine energia – exact – din alimente, insa ele stocheaza energia de la soare intr-o forma sau alta.

Ne vom aduce aminte ca plantele stocheaza energia din radiatiile solare si formeaza compusi organici, prin procesul de fotosinteza, animalele ierbivore consuma plantele iar energia trece mai departe la animale in forma de glucide, lipide si proteine in cantitati foarte variate. Animalele carnivore, dar si noi, cei din specia sapiens consumam plante si animale si primim energie sub forma de compusi organici variati (glucide, lipide si proteine).

Acum vreau sa facem un nou exercitiu de imaginatie sa vedem cum traiau oamenii arhaici inainte de revolutia agricola, atunci cand omul a hotarat sa-si consume tot timpul pentru cultivarea si domesticirea unor specii de plante si animale, crezand ca aceasta ii va furniza mai multa hrana.

Omul arhaic, vanatorul culegator, se trezea dimineata si mergea in cautare de energie sub forma de hrana-compusi organici. Mergea distante foarte lungi pe jos pana ce reusea sa gaseasca ceva comestibil insa nu depindea de nicio specie anume. Daca o planta sau un animal disparea oamenii nu erau afectati pentru ca aveau alte specii disponibile. Asadar, putea sa manance dimineata fructe de padure, proaspat culese sau ciuperci, la pranz putea manca broasca testoasa iar la cina un animal vanat.

Nu acelasi lucru se intampla cu cei care s-au apucat de agricultura. Daca venea seceta sau vreo inundatie iar recoltele lor erau distruse, atunci toti aveau de suferit. Ei si-au pierdut treptat abilitatile de a cunoaste toate plantele sau de vana. Asadar vanatorul culegator avea o alimentatie mult mai variata si diversificata decat agricultorul dar si decat cea pe care o avem noi, astazi.

Din scurta istorisire am inteles ca functionam pe baza de energie sub forma de compusi organici, repet, glucide, lipide si proteine in proportii variabile.

Acum va intreb, ati tinut vreodata vreo dieta? Ati reusit sa pastrati rezultatele? Dietele presupun privarea organismului pe o perioada de timp de o parte din acesti compusi sau ii mai putem numi macronutrienti. Dupa ce trece perioada de timp si revin la vechile obiceiuri, corpul va tinde sa revina la aceeasi greutate pe care o avea inainte sa incepem dieta.

Asadar nu dietele sunt solutia ci consumul de macronutrienti variati si diversificati asa cum erau pe vremea vechilor vanatori culegatori. Putem face asta usor in societatea moderna deoarece importurile creeaza piete bogate in alimente pe toata durata anului.

Lupta grea este sa ne abtinem de la produsele cu gust bun. Acolo se pierd cele mai multe batalii, la dependenta de gust pe care ne-o ofera produsele nocive. Nu voi insirui liste de alimente ci voi incerca sa trasez niste reguli de baza pentru o alimentatie echilibrata:

  1. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei;
  2. Consumul fructelor si legumelor proaspete in detrimentul produselor semifabricate sau procesate;
  3. Diversitate in alimentatie – nu voi face fixatie doar pe cateva alimente care imi plac cel mai mult;
  4. Consumul de carne moderat – sa nu credem ca oamenii vanatori reuseau zilnic sa vaneze un animal;
  5. Consumul de fibre din salate verzi este necesar atunci cand mancam carne pentru a sustine digestia si absortia macronutrientilor;
  6. Miscare/ Sport zilnic, minim 30 minute.

Nu uitati, ceea ce introduceti in corp determina felul in care corpul se transforma si modul in care el functioneaza.

Autor ADRIAN DUMITRASCU -Master trainer al scoli Fitness Scandinavia si antrenor personal